TRAFİK CURCUNASININ (*) AKORT KABUL ETMEZ SAZLARI

Meraklısına notlar:
Curcuna: Türk musikisinde "aksaksemai" usulünün 10/8 ritmidir. Halk ağzında ise mecazi olarak her kafadan bir ses çıkmak; alkollü, gürültülü, patırtılı, çılgınca eğlenme anlamında kullanılır.)

Slalomcular: Deneyimsiz, bilgisiz, eğitimsiz çoğunlukla genç sürücülerdir. Bazıları sırf gösteriş olsun diye slalom yaparlar. Önemli bir kısmı ise gideceği yere daha önce varacağı aptalca inancı olanlardır. Onlara şu basit gerçeği anlatamazsınız: “Yolların bir araç taşıma kapasitesi vardır. Sabah ve akşam yoğun saatlarda yollarımız kapasitelerinin üstüne çıkar. Bu saatlarda trafik artık bir tren katarından farksızdır. Öndeki bir ya da iki arabayı sollamakla, sağlamakla nihayet arkadaki bir vagondan öndeki bir vagona geçilmiş olur. Ama ilk istasyona yine hep birlikte varılacaktır.
Homongoloslar: Bunlara magandalar, maçolar, kırolar da diyebilirsiniz. Araç kullanmanın mutlaka erkeklere mahsus bir fiziksel yetenek olduğunu sanırlar. Kadınların araç kullanmasına tahammül edemezler.
Feministler: Homongolosluğun tersidir. Erkeklerin yaptığı her işi en az onlar kadar iyi yapabileceklerine inanırlar. İkiye ayrılırlar. Hızlıları, maçolarla yarışmaya kalkarlar; yavaşları genelde tatil günleri trafiğe çıkarlar ve sol şeridi babalarının çiftliği sanırlar.

Direksiyona geçince canavarlaşanlar: Bunlar çok önemli ve çok tehlikeli klinik vaka’lardır. Özel yaşamlarında sorunlu, iş yaşamlarında başarısız kişilerdir. Kadınlarla olan ilşkilerinde iktidarsızlığa varan sorunlar yaşarlar. Kullandıkları aracın gücüyle kendi biyonik güçlerini superpoze ederler. Diyelim ki altlarındaki araç 150 beygir gücünde, eh diyelim ki çok çok güçlü bir insan 0.25 B.G. olsun, klinik vak’a kendisini 150.25 Beygir (!) saymaktadır.
Alkollu araç kullananlar: Bu bir klinik vak’a değildir. Bu tehlikeli bir sosyal “fenomendir”. Bir toplumsal olgudur. Bilgisizlik, eğitimsizlik ve toplumsal uyuşmazlıktır nedenleri. Adam üniversite mezunu, çekmiş kafayı; neresi eğitimsiz? Aman eğitim ile öğrenimin ayırdına varalım. “Ben içkiliyken daha iyi araba kullanırım!” Tabii! İçkisizken yani aklın başındayken göze alamayacağın riskleri, içkinin verdiği hayvansal cesaretle göze alırsın. Eğer Allahın yardımı ve diğer sürücülerin akıllı davranışlarıyla kaza yapmamışsan, ya da canını ucuza kurtarmışsan ders almak değil, sen artık hayatta akort tutmazsın.

Üç tekerlekli hamam böcekleri: Bu deyimi birkaç yıl önce yine bu grupta kullanmıştım. Ağır eleştiriler aldım. Eleştirenlerin canları sağ olsun. Ama gerçek değişmeyecektir. Bunlar derme çatma 3 tekerlekli araçları ile çöp konteynerlerinden geçimlerini sağlarlar. Tarifsiz görüntü kirliliği, çevre kirliliği, koku kirliliği, bakteriel kirlilik yaratırlar. Adeta mikrop savaşlarının gönüllü öncüleridir. Trafiği engellerler, araçları çizerler. Beni eleştirenler tamamen insani duygularla bu fakir fukara çocukları zararsız diye savunmuşlardı. Bunlar mı zararsız? Bunlar benim görüntümü çalıyorlar. Trafiği engelleyip zamanımı çalıyorlar. Çöpleri eşeleyip, dağıtıp, fermente olmuş organik atıkların mikroplarını çevreye yayıyorlar. Salgın hastalıklara ortam yaratıyorlar. 100 yıl sonra Avrupa Birliğine gidersek herhalde bu görüntüyü de geleneksel ve doğal “atık dönüşümü” (recycling) diyerek yanımızda taşırız.

Curcunanın son sazı “bilgisiz, eğitimsiz, birikimsiz trafik denetleme zabıtası”: Kendilerini trafiğin düzenlenmesi ve trafik akışının kesintisiz sağlanmasıyla görevli ve sorumlu sanıyorlar. Eğer bu durum trafik zabıtasının teşkilat kanunu, yönetmeliği v.s. gibi mevzuattan kaynaklanıyorsa, curcuna mevzuatta demektir. Çünkü trafiğin düzenlenmesi ve trafik akışının daha iyi sağlanması trafik polisinin işi değildir. Trafik bir kentsel alt yapı düzenlemesidir. Bir sistemin oluşturulmasıdır. Trafik polisinin (aslında ve doğrusu tüm polis birimlerinin) görevi trafik kurallarına, ve trafik düzenine aykırı hareket edenlere yaptırım uygulamaktır. Zavallı trafik polisini dikmişsin sinyal direğinin dibine, kırmızı ışıkta geç geç der. Amacı o kavşaktan, o anda mümkün olduğu kadar fazla araç geçirmektir. Güzel. O noktayı çözdün. Sonraki, daha daha sonraki kavşakları ne yapacaksın? Diyelim ki mükemmel bir koordinasyon içersinde arter üzerindeki tüm kavşaklardaki sorunu “gel gel” ile çözdün. Pekiyi bunun maliyeti ne? Söyleyeyim. Halkı anarşiye, kural tanımazlığa sevk ve teşvik ediyorsun. Bu suç isnadı ile trafik polisi yargıç önüne çıksa, kamu görevlisi olduğu için katlamalı bir ceza ile karşılaşması olasıdır.
Trafik denetleme zabıtasının asli görevi yukarıda rast gele andığım akortsuz sazları yola getirmek olmalıdır.