Elektrikli Araçlar Neden Giderek Daha Gürültülü Bir Hâle Geliyor?

xsol bayrak1.jpg

xsag bayrak1.png

+ +
+ +
+ +

Trafik Eğitim CD

100trf egt cd

Trafik Personel Eğitimi, İlköğretim Öğrencileri, Bisiklet Sürücüleri Eğitimi, Otobüs, Kamyon, Servis Şoförleri Eğitimi, SRC Belgesi Eğitimi, devamını oku...

Sürücü Eğitim DVD

100dvdSürücü Kurslarında öğretmenlik yapanlar, Ehliyet almak isteyenler, Ehliyet sınavını bir seferde geçemeyenler, Trafik bilgim yetersiz diyenler, devamını oku...

Trafik ve Çevre Bilgisi CD

100soru cdTrafik ve Çevre Bilgisi Eğitimi sıralı konu anlatımlı hazırlanmış, video, resim ve animasyon destekli, MEB Müfredatına uygun özel olarak hazırlanmıştır, devamını oku...

Online Sınav CD

100soru cdEhliyet almak için hazırlananlar. Kitaptan okuyup anlamıyorum diyenler. M.E.B yaptığı birebir sınav soru sayısı ve zaman süreleri aynıdır. devamını oku...

sesSon dönemlerde birçok otomobil üreticisi, elektrikli otomobillerine yapay sesler ekleyerek onları daha gürültülü hâle getirmeye başladı. Peki, bunun sebebi ne? Neden araçlar giderek daha gürültülü bir hâle geliyor? Gelin, bu soruların yanıtını birlikte inceleyelim. 

Otomobil şirketleri, bir otomobilin kişiliğini geliştirmek ve performans algısını artırmak için her zaman sesi kullanırlar. Etkili bir akustik imza, otomobili daha gelmeden çok önce duyurur; meraklıları ise bir otomobilin markasını, modelini ve hatta üretildiği yılı, motorun uzaktan gelen gürültüsüne göre tahmin edebilir.

Bu noktada içten yanmalı motor yerine gücünü bataryadan alan elektrikli araçlar, düşük hızlarda fazla gürültü yapmaz. Sessizlik, arkalarından gizlice yaklaşan bir arabayı duyamayan bisikletliler ve yayalar için olduğu kadar, yaklaşan araçları tespit etmek için seslere güvenen görme engelli kişiler için de büyük bir tehlike arz ediyor.

Elektrikli araçlara yapay sesler ekleniyor:

Geçtiğimiz eylül ayında ABD'de yürürlüğe giren, elektrikli araçların düşük hızlarda seyrederken ve dururken yapay bir ses çıkarmasını gerektiren federal yasanın nedeni de tam olarak bu. Gürültü, yayaları uyaracak kadar yüksek olmalı ve aracın hızlanıp yavaşladığını belirtmelidir. Bu da araba üreticilerine, elektrikli otomobillerine kendi kişiliğini katacak sesi üretmek için bir şans tanıyor.

Birçok şirket, şimdiden alışılmışın dışında fikirler üretmeye başladı bile. Örneğin Lincoln, en yeni SUV'larında vurmalı çalgılardan ve yaylı enstrümanlardan harmanlanmış uyarı sesleri oluşturmaları için Detroit Senfoni Orkestrası müzisyenlerini işe aldı. Alman devi BMW ise Vision M NEXT konsept elektrikli arabasının seslendirmesi için işinin ehli olan Hans Zimmer ile anlaştı.

Farklı eylemler için farklı sesler:

Saatte 30 kilometrenin üzerinde hızlarda hem benzinli hem de elektrikli araçlar, rüzgâr ve lastik gürültüsü üretir. Ancak bu eşiğin altında, elektrikli araçların neredeyse tamamen sessiz olduğu söylenebilir. Bu nedenle ABD'deki yeni düzenlemelere göre araçların, bu sınıra kadar hızlarda seyahat ederken farklı frekanslarda sesler yayması gerekiyor.

Bu noktada araç hızlanırken, yavaşlarken ve geri giderken ürettiği seslerin birbirinden farklı olması, dururken en az 40 desibellik bir ses çıkarması gerekiyor. Bu sebeple çoğu üretici, elektrikli araçlarına fütüristtik bir hava katmak için farklı sesler üzerinde yoğunlaşıyor .

Şu anda dünyanın önde gelen birçok farklı otomobil devi, araçlarının kişiliğini güçlendirmek için farklı sesler üzerinde çalışıyor. Bu noktada gelecekte gerçekten tuhaf sesler çıkaran arabalar görmemizin yüksek bir ihtimal olduğunu söyleyebiliriz.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Kimler Online

203 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi

Üye Girişi

Ziyaretçi Sayısı

Bugün 60

Dün 69

Bu Hafta 313

Bu Ay 2074

Toplam 256155

Trafik Dedektifleri

trafik dedektifleri1

Stajyer Sürücülük Nedir?

Stajyer Sürücülerin Uyması Gerekli Kurallar Nelerdir?

detaylı bilgi için tıklayınız…

Çocuklar İçin

TRT Radyo Programları

Open in new window

Forumda Son Konular

  • Görüntülenecek bir ileti yok.

Trafik Kaza Haberleri

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com