Volkswagen’in Türkiye’ye olan ilgisi son dönemde oldukça dikkat çekiyor. Sözcü gazetesinin haberine göre bu kararın nedeni, dizel motor yazılımlarıyla oynadığı için ağır cezalarla boğuşan firmanın ABD ve Güney Amerika’da yasaklanan araçları Türkiye’ye gümrüksüz olarak sokmayı planlaması.


Volkswagen yönetimi son dönemde Türkiye’ye yatırım yapmaya yönelmiş durumda. Cumhurbaşkanlığı kararıyla gelen teşvik de Alman otomobil devinin faydasına olacak gibi gözüküyor.

İki gün önce yayımlanan bir kararname ile verilen özel teşviğe göre, 100 bin adet kapasiteli yeni bir fabrika açan ya da yatırımını en az 100 bin araçlık şekilde genişleten yatırımcılara verilen destek devam edecek. Bu desteklere daha önce A, B ve C segmenti araçlar dahilken şimdi silindir hacmi 1600 cc’nin altında olan otomobiller de dahil olacak. Bu araçların ithalatında gümrük vergisi uygulanmayacak.

volkswagen-logo

Yeni teşvik kararnamesi, aslında 2012 yılında Hyundai için getirilen yasanın genişletilmesi şeklinde tasarlandı. Getirilecek otomobil sayısı, teşvik belgesinde yer alan toplam otomobil sayısının %15’ini aşamayacak. Yani 100 bin otomobil üreten bir firma, 115 bin aracı ülkemize gümrüksüz sokabilecek. ABD’den gelen otomobiller için bu vergi şu anda %60 seviyesinde.

Bu teşvikle beraber VW, ABD’deki stoklarını Türkiye’ye getirip gümrüksüz olarak iç piyasada satacak. Böylece stoklar eriyecek, Volkswagen araçları atıl durumdan çıkarabilecek. Bu da şirketin milyarlarca dolarını kurtarması anlamına geliyor.

volkswagen-logo-bina

Çevre kirliliği konusunda sorun yaratan VW otomobillerinin üretimi hala ABD’de devam ediyor. Bu araçlar, Türkiye’de yollara çıkacak. Alman firması, dizel soruşturmalarından dolayı yaklaşık 25 milyar dolar zarara uğramıştı. Devam eden soruşturmalarda bazı yöneticilerin ceza alması da gündeme geliyor.

ABD’de şu anda 102 bin Volkswagen otomobil atıl durumda bekliyor. Bu araçlar ya yeni üretildi ya da piyasadan çekildi. Araçların ithalatı, yatırımın yüzde 20’si ödendikten sonra başlayacak ve yatırım tamamlanana kadar sürecek.

VW, ABD’de sattığı VW ve Audi marka otomobillerinin 382 binini geri almak durumunda kalmıştı. İzmir'e kurulması planlanan fabrika faaliyete geçerse, VW bu teşviklerden faydalanarak bu araçları Türkiye’ye gümrüksüz olarak getirebilecek.

Kaynak:www.web tekno.com