ServisServis yönetmeliği, 4 bakanlığın bir araya gelmesiyle birlikte netlik kazandı. Türkiye genelinde on binlerce öğrenci ve veliyi ilgilendiren yeni okul servisi yönetmeliği ile kriterler şoförlerle paylaşıldı. Peki, servis yönetmeliği kapsamında şoförler ve araçların sahip olması gereken kriterler neler olacak? İşte, merakla araştırılan yeni okul servisi yönetmeliği ve detaylı bilgiler.

 

Yeni okul servisi yönetmeliği Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere toplam dört bakanlığın önderliğinde kamuoyu ile paylaşıdı. Servis araçları yönetmeliği kapsamında artık denetimin daha da sıklaşacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, şoförlerin ve araçların yükümlülüklerini açıkladı. İşte, yeni okul servis araçları yönetmeliği ve detaylı bilgiler

OKUL SERVİSİ YÖNETMELİĞİ İLE NELER DEĞİŞECEK?

Yapılan düzenlemeyle birlikte gelen yeni kurallardan bazıları şöyle:

Araç takip sistemi zorunlu hale getirildi.

Şoföre hekimden her yıl rapor şartı getirildi.

Denetim için komisyonlar kuruldu.

Komisyonda öğretmen ve veliler olacak.

Denetim görevi İçişleri Bakanlığı'nda olacak.

Kovuşturma ve soruşturmalar şoförlüğe engel sayılacak.

Araçlarda bulundurulacak personelin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yerine getirilecek.

Üç noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk zorunlu hale getirildi.

Servis araçlarında cam filmi yasaklandı.

MEB MÜSTEŞARI İLK HÜRRİYET'E AÇIKLAMIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Hürriyet Gazetesi Eğitim Servisi Müdürü Nuran Çakmakçı'ya yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemenin detaylarını geçtiğimiz hafta açıklamıştı;

1-) SERVİS İÇİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ ARTTI

MEB olarak biz hizmeti satın alma pozisyonundaydık. Ancak, şimdi biz de devreye girdik. Dört bakanlık olarak çalışmalarımızı tamamladık. İşbirliğimizin daha sağlıklı yürümesi için tedbirlerimizi artırdık. Yaşanan kötü olaylarla bir daha karşılaşmak istemiyoruz. Bütün araçların servis içi güvenliği için bazı tedbirler aldık. Hiçbir çocuğumuzun artık serviste unutulmasını istemiyoruz. Güvenlik açığını en aza indirmeyi planlıyoruz. Araç içinde çocukların unutulmaması için birtakım teknolojik önlemler alındı. Şoför çocuğun araçta olup olmadığını oturduğu yerden geliştirilen sistemlerle görecek. Çocuklar emniyet kemerini takmadan hareket etmeyecek.

2-) OKUL MÜDÜRLERİ DENETLEYECEK

Daha önceden okul müdürleri, il ve ilçe milli eğitim müdürleri servislerle ilgili bir çalışmada yer almıyordu. Okul aile birliği hizmeti satın alıyor ya da kiralıyordu. Servis hizmetinin okullara alınması konusunda müdürler de yetkili olacak. Hem sorumluluk alacak, hem de yetkileri bulunacak.

3-) SERTİFİKA HALK EĞİTİM MERKEZİNDEN

Halk eğitim merkezlerinde okul servisi şoförlerine ve yardımcı personel dediğimiz rehberlere eğitim verilecek. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’müz programı hazırladı. Müfredatı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile hazırladık. Bu sertifikaları olmadan hiç kimse çalışamayacak. Hizmetiçi eğitim zorunlu olacak.

4-) ŞOFÖRLERE GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Servis şoförlerinin güvenlik soruşturması da titizlikle yapılacak. Bu konuda hassasız, çocuklarımız güvenli ellere teslim edilecek.

Yönetmeliğin tamamı için tıklayınız...